Retete cu topinambur


      Ceva dulce şi crocant (retete culinare cu topinambur) 

          Tuberculii de topinambur sînt căutaţi în arta culinară. Au un gust dulceag, datorită inulinei.
          Pot fi folosiţi în salate, fierţi în apă sărată sau prăjiţi. Multă vreme, rădăcina bulboasă nu s-a bucurat de nicio atenţie din partea gospodinelor, care au socotit-o o legumă a săracilor. Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp. Astăzi, se fac budinci, chiftele, colţunaşi, plăcinte, dulceaţă, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei.
          Pentru supă sau pentru umplut, este bun topinamburul tînăr şi fraged, mai tîrziu devine lemnos.
         Topinamburul, un aliment uitat al copilăriei, este de asemenea cunoscut sub numele de picioci, napul de pământ, măr de pământ, cartofi porceşti, trufe, pere iernatice sau napi porceşti. Se consumă începând cu luna octombrie şi până în aprilie. Dacă sunt lăsaţi peste iarnă în pământ, bulbii ce sunt recoltaţi primăvara sunt mult mai dulci.
        

     Salata de topinambur si mar:

  • 200 gr topinambur
  •  200 gr mar
  • 1 lingurita de mustar
  • 50 ml suc de portocala
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 priza sare
  • 1 priza piper
     Topinamburul si marul se spala bine ( coaja nu se indeparteaza - se curata usor cu o perie de radacini) apoi se taie feliute cat mai subtiri si de aseaza pe platou dupa bunul plac. Restul ingredientelor se amesteca si se toarna peste topinambur si mar .

     Topinambur cipsuri  I

·         700 gr napi feliati subtire
·         5 linguri ulei masline
·         sare dupa gust
·         1 lingurita boia dulce
·         4 catei usturoi trecuti prin presa ( se poate si fara usturoi)
Am curatat si spalat napii, iar apoi i-am taiat in felii subtiri.
Am pus napii intr-un bol si am adaugat ulei, sare, boia, si usturoi. Am amestecat bine pentru a se distribui uniform.
I-am transferat in tava aragazului, pe hartie de copt si i-am lasat aproximativ 20 minute la program de ventilatie, la o temperatuta de 180 grade, in cuptorul preincalzit.
I-am mancat calzi cu o salata de guile cu sfecla rosie.

      Topinambur cipsuri  II
     Se încălzeşte cuptorul, se încinge tava 15 minute. Între timp, se curăţă napii, se taie felii, se pun într-un castron şi se picură peste ei ulei, apoi se amestecă foarte bine, astfel încât fiecare felie de nap porcesc să fie unsă cu ulei.
Eu nu am pus deloc sare.
Am mai adăugat frunze şi tije de ţelină tăiate beţişoare de 3-4 cm. Un praf de piper şi o linguriţă de chimen.
Se pun în tava încinsă şi se lasă la cuptor circa 20 de minute (să fie moi şi rumeniţi).
Se servesc cu sos de iaurt cu usturoi (peste care se picură ulei de măsline).

      Topinambur cu pesmet.
      Se curăţă 1 kg de topinamburi, se taie în felii subţiri care se opăresc cu apa clocotită. Într-o cratiţă, se încinge ulei, în care se pun feliile de topinambur. Se lasă la foc domol pînă cînd feliile sînt bine pătrunse. Se scot pe platou şi se toarnă deasupra pesmetul călit în prealabil.    Se sărează şi se servesc fierbinţi.

      Supa de topinambur
Ingrediente necesare (4-5 porții):
  • ·         500 g napi porcești 
  •       1 ceapă albă mare 
  •               o linguriță ulei de floarea-soarelui 
  •             200 ml lapte de cocos (eu am folosit smântână) 
  •              2 l apă 
  •               sare, piper după gust 
  •              chives și/sau pătrunjel, pentru decor
     În primul rând, se curăță napii de pământ și eventual  si de coajă (nu prea se lasă cu, deoarece coaja este mai greu de digerat). Se țin în apă rece până se curăță și ceapa pentru a nu-și schimba culoarea.
Așadar, ceapa curățată și spălată bine, se toacă julianae. Într-o tigaie neaderentă se pun la călit ceapa și napii tăiati în bucăți mai mici în uleiul de floarea-soarelui.
Se lasă până când se rumesc ușor, pe foc mic.
Se pune o oală cu apă la fiert, se adaugă sare și se transferă legumele călite în ea. Se lasă pe foc mediu să fiarbă până când napii pot fi înțepați ușor cu furculița.
La acest moment, se pasează foarte bine într-un blender sau cu ajutorul unul robot vertical. Se adaugă piperul și laptele de cocos. Dacă s-a răcit prea mult, se mai lasă 1-2 minute pe foc.
Se decorează cu chives sau pătrunjel și se servește repejor.
 
      Tocana de topinambur si stevie ( de post)
  • 600 gr. topinamburi(napi)
  • 4 fire ceapa verde
  • 2 cepe
  • 2 morcovi medii
  • 4 legaturi mari de stevie
  • 4 linguri sos de rosii home made, merge orice bulion, sau pasta
  • 4 linguri ulei
  • o foaie de dafin 
  • patrunjel si marar verde dupa gust
  • piper proaspat rasnit
  • putin cimbru uscat
  • sare dupa gust,
     Se spala bine topinamburii, cu peria de radacini sau un buretel, avandu-se in vedere „subtiorile” ramificatiilor. Se taie in bucati cat de mari doriti, ca si cartofii pentru tocana. Ceapa verde si prazul se curata se spala se taie in rondele, morcovul asisderea, iar ceapa se taie solzisori, nu-i bai daca si altfel. Se pun la sotat in tigaie ceapa si morcovii, iar cand se inmoaie putin se adauga piperul prospat macinat, cimbrul si foaia de dafin.
Apoi se pune in cratita si stevia taiata mare. Se lasa sa se inmoaie doua minute, dupa care se adauga si sosul de rosii, sau pasta, ce doriti sa puneti. Se completeaza cu 2 cani de apa si se lasa sa fiarba pana da in clocot, moment in care se adauga si topinamburii taiati.
 Se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba la foc mediu cam 20 de minute. Intre timp se mai amesteca in cratita, eu am adaugat si coditele de la patrunjel si marar tocate foarte marunt. Foarte repede este gata.
La final, cand se stinge focul, se pune jumatate din verdeata pregatita

      Dulceata Dietetica de Topinambur
  • topinambur 1kg (curatat)
  • suc de mere 6 litri
   Se pune sucul de mere in oala la fiert pana scade la o treime.
Se taie topinamburul cubulete mici, si se adauga in oala peste sucul de mere dupa ce a scazut.
Se fierbe pana ajunge la consistenta de dulceata.