Micul dejun

    Un mic dejun bogat in proteine si grasimi este mai eficient in coborarea nivelului de glucoza si a tensiunii arteriale pentru cei care sufera de diabet decat o dieta in care aceasta masa este saracacioasa.
   Micul dejun este important pentru ca determina punerea in miscare intr-un mod echilibrat si corect a zaharului din sange.

  Exemple de meniuri:

 Paine de grau neagra.. 2 felii ...70 g... 169.4 calorii
 Unt... 10 g... 72.1 calorii 
  Branza topita... 15 g... 54.9 calorii 
 Total: 296.4 calorii 

 Paine de grau neagra 2 felii 70 g 169.4 calorii 
 Unt 10 g 72.1 calorii 
 Rulada de pui 20 g 28.4 calorii 
 Branza de vaca 15 g 23.25 calorii 
 Total: 293.15 calorii 

 Paine de grau neagra 2 felii 70 unitati 169.4 calorii 
 Ou fiert tare 55 unitati 94.05 calorii 
 crenvusti din piept de pui 20 unitati 28.4 calorii 
 Total: 291.85 calorii 

  Sugestii de meniuri 

  Mentiune: la fiecare aliment, in paranteza este numarul de calorii corespunzator pentru 1oo grame sau la 100ml pentru lichide (ex. lapte)

  · 1 ou fiert moale ( 95 ),
    1 felie subţire de pâine graham/ secară (258).
   Unt (717) în cantitate de 20g/zi de 2-3 ori pe săptămână;

  · Pentru micul dejun puteti opta in cazul in care sunteti hipertensivi pentru urda (136) frecata cu marar tocat marunt si cu putin usturoi intreg (daca nu mergeti la birou). Apoi taiati 1 ardei gras rosu (31) in 4 buc, ca niste barcute si le umpleti cu compozitia de mai sus. De asemenea, puteti folosi in loc de urda si branza proaspata slaba de vaca Milli. Aceasta are un continut redus de grasime si are 100kcal la 100g.

 · Un pahar de lapte semi-degresat, fara zahar (35), 
 1/2 ceasca fulgi de cereale (335)

 · 2 felii de paine(258) sau 
 1/2 ceasca fulgi de cereale (335) 
 1 cana de lapte degresat (35) sau 1 iaurt degresat(56) 
  1 lingura de crema de branza fara grasimi ( 105)

  · Cafea, ceai sau lapte degresat (35) 
 Paine sau pesmeti45 g (258) cu 15g unt (717) 
 O felie de branza telemea (273) sau un ou fiert (155)

  · 2 felii de paine prajita (258) 
 2 linguri de unt de arahide (588) (il poti inlocui cu unt sau margarina din soia(719) 
 o cana de ceai sau cafea (1) 

  · 1 ou fiert moale ( 95 ),
 1 felie subţire de pâine graham/ secară (258). 
 Unt (717) în cantitate de 20g/zi de 2-3 ori pe săptămână; 

  · Pentru micul dejun puteti opta in cazul in care sunteti hipertensivi pentru urda (136) frecata cu marar tocat marunt si cu putin usturoi intreg (daca nu mergeti la birou). Apoi taiati 1 ardei gras rosu (31) in 4 buc, ca niste barcute si le umpleti cu compozitia de mai sus. De asemenea, puteti folosi in loc de urda si branza proaspata slaba de vaca Milli. Aceasta are un continut redus de grasime si are 100kcal la 100g.

  · Un pahar de lapte semi-degresat, fara zahar (35), 
 1/2 ceasca fulgi de cereale (335)

  · 2 felii de paine(258) sau 1/2 ceasca fulgi de cereale (335) 
 1 cana de lapte degresat (35) sau 1 iaurt degresat(56) 
 1 lingura de crema de branza fara grasimi ( 105)

  · Cafea, ceai sau lapte degresat (35) 
  Paine sau pesmeti 45 g (258) cu 15g unt (717) 
 O felie de branza telemea (273) sau un ou fiert (155)

  · 2 felii de paine prajita (258) 
 2 linguri de unt de arahide (588) (il poti inlocui cu unt sau margarina din soia(719) 
  o cana de ceai sau cafea (1)

  Retete pentru micul dejun al diabeticului: 

 

 Boabele de hrișcă amestecate cu lapte/iaurt constituie o rețetă naturistă foarte bună pentru tratarea diabetului zaharat tip II.
  Ingrediente:
  Hrișcă – se găsește la magazinele naturiste și în supermarket-uri 
  Lapte sau iaurt 
  o cană și 0 lingură 
 Preparare: 
  Se pune în cană 1 lingură de boabe de hrișcă 
  Se adaugă 3-4 linguri de lapte sau iaurt, peste boabele de hrișcă 
  Opțional, dacă doriți să fie mai dulce, se poate adăuga o pastilă de îndulcitor artificial (zaharină. ștevia, etc), oricum hrișca are un gust ușor dulceag. 
  Acest amestec se prepară seara înainte de culcare și se lasă la loc călduros, la temperatura camerei până dimineața.  Amestecul se mănâncă dimineața pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de micul dejun. 
  Durata tratamentului este de 30-40 de zile, după care se face o pauză de 10-15 zile, apoi se poate relua. 

 Vafele cu ovaz, caise si grau 
  Poate ca suna prea sanatos ca sa fie si gustos, dar sunt extrem de delicioase, iar ingredientele in plus le fac sa fie extrem de satioase.
  8 portii
  Ingrediente 
 Spray de gatit care nu se lipeste, 
 1/2 cana de tarate de ovaz 
 1/2 cana de germene de grau 
 1/2 cana de faina 
 2 lingurite de pudra de copt 
 2 lingurite de zahar brun 
 1 cana de lapte fara grasimi 
 1 ou
 1 lingura de ulei vegetal 
 1/2 cana de caise uscate, neindulcite si taiate subtire 
  Instructiuni 
 Dati cu spray de gatit pe un aparat de vafele si incalziti-l la temperatura medie.
 Combinati toate ingredientele uscate, mai putin caisele, intr-un castron. Puneti Ingredientele umede deasupra si amestecati bine. Puneti si caisele uscate. 
 Puneti ¼ cana de aluat pentru fiecare vafela de 10 cm. 
 Gatiti vafelele pana cand au o culoare auriu-inchisa si mancati-le cat sunt calde. 
 Valoare nutritiva (pe portie) Calorii: 131; carbohidrat: 20g; Proteine: 6g Grasimi:4g ; Grasimi saturate: 1g; Sodiu:146mg; Fibre: 2g 

 Clatite din cartofi copti 
 Un mic dejun satios – ceva intre fritata si un burger. Au un gust minunat cand se combina cu sosul de mar (doar de mar verde) sau cu smantana slaba. 
 Se fac cam 16 clatite sau 8 portii. 
 Ingrediente 
 Spray de gatit din ulei de canola 
 6 cartofi medii, curatati 
 2 morcovi mari, feliati 
 1/4 cana faina 
 1/4 cana patrunjel taiat 
 1/4 cana ceapa verde, taiata subtire 
 2 oua mari, batute 
 1 lingura de ulei de canola 
 1/2 lingurite de sare 
 1/2 lingurite de piper negru 
 Instructiuni:
  Incalziti cuptorul la 220 grade. 
 Luati o folie de gatit si dati-o cu spray. 
 Taiati cartofii si morcovii si puneti-i intr-o sita mare. Fixati sita deasupra unui castron, astfel incat sa nu se piarda nimic. 
 Stoarceti legumele pentru a scoate cat mai mult lichid din ele. Daca legumele inca par umede, stergeti-le cu servetele, dupa care puneti-le intr-un castron. 
 Puneti faina, patrunjel, ceapa, oua, ulei, sare si piper, asigurandu-va ca ingredientele sunt bine combinate. 
 Puneti cu lingurita cantitati mici ale amestecului pe folia de gatit pentru a forma clatite cu diametrul de 2 cm, cu distanta de 2,5 cm intre ele. 
 Lasati la copt pana se inchid la culoare, intre 6 si 8 minute, intorcandu-le o data cu o spatula. Clatitele pot fi facute si intr-o tigaie unsa cu un pic de spray de canola pe fund. 
 Incalziti tigaia la o temperatura mare, dupa care reduceti caldura. 
 Puneti clatitele gatite in farfurii si serviti pe loc. 
 Daca doriti, le puteti servi cu smantana. 
 Valoare nutritiva (pe portie): Calorii: 251; Proteine: 6 g; Sodiu: 185 mg ; Grasimi: 3 g; Carbohidrati:50 

 Cartofi maro tocati 
  Poate ca nu se compara cu unele restaurante, dar sunt gustosi si nutritivi. Se fac 4 portii. 
  Ingrediente: 
4 cartofi medii 
 2 lingurite de ulei de masline virgin 
 1 ardei gras mediu, feliat 
 1/4 lingurita sare 
  piper negru, pentru gust 
 2 linguri de arpagic feliat
  Instructiuni 
 Curatati bine cartofii si taiati-i in cuburi de 10 mm. 
 Intr-o tigaie mare, data cu spray de gatit, turnati ulei. 
 Puneti cartofii, ardeiul, sarea si piperul. Acoperiti si lasati la foc mediu, agitand tigaia ocazional, pana cand cartofii sunt crocanti, adica 20-25 de minute. 
 Puneti si arpagicul intre timp. 
 Valoare nutritiva (pe portie) Calorii: 68; Proteine: 1 g ; Sodiu: 115 mg