Pranzul



Alegerea carbohidratilor cu Indicele glicemic sau IG  mic, cei care produc doar fluctuatii mici ale glucozei in sange si nivelului de insulina, este secretul sanatatii pe termen lung, prin reducerea riscului de boli cardiace si diabet, si este cheia sigura in cazul slabitului.

La pranz este indicat a se consuma :

Supe - supa de cartofi dulci , de ciuperci, de conopida, de spanac, de rosii, mazare , fasole verde , linte, telina

Ciorbe – ciorbele se pot prepara din toate legumele mai sus amintite in care se poate adauga putina carne de pasare de casa ,manzat si chiar carne de porc slaba. Se recomanda ciorba de varza , fasole verde ,si fasole boabe - uscata ( inainte de preparare fasolea   boabe  se tine in apa rece timp de 6 -7 ore ).

Pentru felul al doilea  (daca este posibil, sa se evite) se recomanda diverse preparate din legume : legume fierte cu sos dietetic, cu smantana degresata, salata de ardei copti, legume fierte cu orez basmatic, chiftele si galuste din legume fierte in aburi, mancare din napi,  dovlecei, ciuperci, conopida, fasole verde , mazare, vinete, varza dulce sau acra ,rosii, telina, praz si diferite forme de ghiveci din legume cu sau fara carne .

Aceste prearate se pot consum ca atare sau ca si garnituri la diferite preparate de carne.

 Exemple de calcul al caloriilor pentru preparate



Pentru un calcul cat mai corect al numarului de calorii / portie, toate indrediebtele trebuiesc cantarite.


Coirba de perisoare  8 portii

Carne de vaca slaba
600 g
624 calorii

Orez
110 g
389.4 calorii

Gris
20 g
71.6 calorii

Oua de gaina
128 g
218.88 calorii

Ceapa uscata
150 g
60 calorii

Morcovi
420g
189 calorii

Telina radacini
200 g
66 calorii

Patrunjel radacini
80 g
16 calorii

Pastarnac
150 g
108 calorii
Total:

1743calorii
                                               1743 / 8 = 218 cal
 
Ciorba de legume1    5 portii

soia
25
 63
15
naut
 15
 24.5
35
linte
7
 7.5
30
Ceapa uscata
40 unitati
16 calorii
15
Telina radacini
50 unitati
16.5 calorii
85
Patrunjel radacini
35 unitati
7 calorii
15
Pastarnac
35 unitati
25.2 calorii
15
Morcovi
80 unitati
36 calorii
85
Carne de rata                        121 cal/ 100g
250 unitati
625 calorii
0
          Total

 821
821 : 5  =  164 cal / portie

Ciorba de legume2    5 portii

linte
 50 x 106/100
 53
naut
125 x 164/100
  205
soia
70 x  141/100
  99
Urzici
50 unitati
34 calorii
Patrunjel radacini
100 unitati
20 calorii
Pastarnac
150 unitati
108 calorii
Ceapa uscata
150 unitati
60 calorii
Morcovi
170 unitati
76.5 calorii
Carne de pui
500 unitati
710 calorii
Total:

1365 cal
                                                 1365 : 5 =  273 cal / portie

Tocanita cartofi cu soia   4 portii

Cartofi
640 unitati
 469 calorii
65
Ceapa uscata
200 unitati
 80 calorii
  15
Unt
15 unitati
 108.15 calori
  30
soia
100g
 250 calorii    141

Total                               =   908 cal     :   4  =  227 cal /portie

Tocanita de linte cu soia    8 portii

Ceapa verde
25 unitati
5 calorii

Morcovi
130 unitati
58.5 calorii

Telina radacini
100 unitati
33 calorii

Pastarnac
100 unitati
72 calorii

Ulei masline
100 unitati
 884 calorii

 Linte
 250
 265

 Soia
 25
 35.25

   TOTAL                              =                   1350  : 8 portii  =   169 cal

Piure de urzici

Urzici
250 g
170 calorii

Ceapa uscata
100 g
40 calorii

Usturoi
10 g
13.7 calorii

Lapte de vaca
150 ml
126 calorii

faina de grau
25 g
87.25 calorii

Ulei masline
 10 ml
88.2 calorii

Soia pentru snitel
 22 g
62 calorii


Total   = 492 cal       2 portii        246 cal / portie

Retete pentr masa de pranz 



Borş de urzici

Consideraţii generale
Primăvara,  natura mamă ne ajută să detoxifiem organismul, să regenerăm ţesuturile, să fortificăm ţesuturile, să purificăm şi fluidizăm sângele şi limfa, să drenăm rinichii şi vezica biliară. Una din plantele benfice pentru organism care creşte din abundenţă primăvara este urzica.
Sunt recomandate celor care au diabet şi supraponderalilor.Persoanele care au diabet sau cele care sunt supraponderale vor consuma acest fel de mâncare dar fără smântână sau ou.
Ingrediente:
500g urzici ( cca 10 grămăjoare)
2 cartofi mijlocii soiul roz sau 3 linguri  orez
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1 felie ţelină
2-3 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
500 ml  borş sau 2-3 linguri zeamă de lămâie
1 leg[tură lobodă roşie
pătrunjel verde
leuştean verde
1 linguriţă pastă de tomate sau 1 roşie decojită de pieliţă
2 linguri ulei
sare
piper 
opţional:200ml smântână , 1 gălbenuş de ou
Mod de preparare: 
Se pun la fiert cartofii spălaţi şi tăiaţi bucăţele (sau orezul ales şi spălat) în cca 1, 5 litri apă şi se lasă să fiarbă 20 minute.
Se pregătesc legumele : se curăţă, se spală şi se rad pe răzătoarea mare morcovul, pătrunjelul şi ţelina.
Se spală şi se taie mărunt ceapa şi usturoiul.
Se aleg urzicile de impurităţi având pe mâini mănuşi de menaj dacă suntem sensibili la micile înţepături ale urzicilor. Un mic secret pentru a curăţa uşor urzicile este acela de a lua în fiecare mână câte un fir de urzică şi să le scuturăm atingându-le uşor unul de altul, ca şi cum am peria un fir de urzică cu celălalt. În acest fel pe masă vor cădea firele de iarbă uscată ce se află printre frunzele de urzici.
Pentru a spăla urzicile avem nevoie de 2 castroane . Se spală uzicile în 3-4 ape reci, agitându-le uşor cu mâna pentru a cădea împurităţile de pe ele. Se iau cu mâna apoi şi se pun în alt castron care se umple cu apă sub jet la robinet. Apa din celălalt castron se scurge şi se spală castronul. Se pun în el urzicile spălate şi se pune iar apă peste ele . Operaţiunea se repetă de 3-4 ori până apa despălare este curată.
Se toacă urzicile spălate nu prea mărunt.
Se spală şi se toacă mărunt pătrunjelul şi leuşteanul verde.
Când cartofii sunt fierţi,  se pun peste ei legumele rase, urzicile, ceapa şi usturoiul. Se pune sarea şi piper. Se lasă să mai fiarbă cca 2-3 minute.
Se fierbe borşul separat şi se adaugă apoi peste legume(pentru a nu mări timpul de fierbere a legumelor).
 Se pune borşul după gust (sau zeama de lămâie) şi uleiul. Se gustă de acru şi sare.
 Se lasă să dea un clocot cca 1-2 minute, se adaugă verdeaţa tocată.
Se ia de pe foc şi se lasă acoperit cca 10 minute.
Cine doreşte face un sos de smântână şi gălbenuş de ou şi " drege borşul" punând sosul în borşul fierbinte şi se amestecă cu o lingură pentru omogenizare.
Se serveşte cald dar foarte bun este rece cu mămăligă caldă şi ceapă verde.


Supă cremă de urzici

 Supa cremă de urzici este un preparat delicios cu multe vitamine şi minerale.
Se prepară rapid. Este bine să nu fierbem urzicile îndelung ci numai să le opărim pentru ca să păstreze intacte vitaminele şi mineralele. pentru preparatul de post nu se va folosi lapte, smântână.
Ingrediente
500g urzici
2 cartofi
1 morcov
1 păstârnac sau pătrunjel
2 cepe 
40g faina ( 2 linguri de făină)
100ml lapte sau apă rece
1 lingură ulei presat la rece
2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
2 fire de ceapă verde
mărar verde tocat
condimente aromate: pulbere de coriandru, busuioc
20g sare
opţional : hrean ras 
opţional 1 lingură smântână

Mod de preparare
Se curăţă şi se spală cartofii, morcovul, păstârnacul, ceapa se taie bucăţi şi se pun în 2 litri de apă rece la fiert împreună, cu sarea. Se lasă  să fiarbă timp de 20 minute.
 Se aleg urzicile de împurităţi, se spală bine în 3-4 ape până apa iese curată. Când cartofii sunt fierţi   se adaugă în oala cu supă şi urzicile. Se lasă să dea un clocot 1 minut.
 Supa se lasă să se răcorească 10-15 minute, se strecoară iar apa de fierbere, se păstrează.
Se dau legumele la blender împreună cu urzicile crude şi tocate (sau dacă nu avem blender  se dau prin sită).
Se  pune în oala pentru supă zeama de fierbere, piureul de legume şi urzici.
Se face un sos din făină cu lapte sau cu puţină  apă rece şi se adaugă supei cremă când începe să fiarbă. Se dă în clocot 2 minute.
Se închide focul , se pune  apoi usturoiul pisat,ceapa verde tocată, condimentele aromate , mărarul tocat, uleiul  şi se potriveste de sare.
Se serveste cu hrean ras deasupra sau  smântână şi cu crutoane de pâine.

Piure de urzici

Piureul de urzici se realizează din urzici fierte, dar de fapt mai mult opărite timp de 2-3 minute pentru a păstra toate vitaminele şi mineralele preţioase din urzici. În funcţie de preferinţe puteţi adăuga unul din dressing-urile prezentate. 
Ingrediente
1 kg urzici
1 lingură ulei
1 ceapă
sare  
piper
Dressing varianta 1
1 lingura faină
3 linguri zeamă in care au fiert urzicile
2 fire ceapă verde
2 căţei usturoi zdrobiţi
opţional condimente aromate : coriandru, chimen, cimbru, curry
opţional 2 linguri smântână
opţional hrean ras
sau
Dressing varianta 2
1 lingura faină
2 linguri smântână
2 ouă bătute
1 lingură ulei
2 fire ceapă verde
2 căţei usturoi zdrobiţi
opţional condimente aromate : coriandru, chimen, cimbru, curry

Mod de preparare:
1.  Sunt bune urzicile foarte tinere, de pădure, mici de dimensiuni, iesite la inceputul primaverii.
2.  Se aleg urzicile de impurităţi si se spală  in mai multe ape.Nu scurgeţi apa din vasul in care spălaţi urzicile , ci scoateţi urzicile cu mâna cu mănuşă pe ea sau cu spumiera, astfel incat nisipul si pamantul de pe ele sa ramana pe fundul vasului.Repetaţi aceasta operatie de mai multe ori, pana cand apa de la urzici este foarte curată.
3.  Se pun apoi urzicile spălate in cca 1 litru apa clocotită cu sare, intr-un vas fara capac.Se lasă 2-3 minute să se opărească .
4.  Cand sunt gata, se scurg, (se păstrează cca 1 cană din apa în care au fiert).
5.  Când s-au răcorit  si se toacă mărunt pe un suport de lemn sau se dau la blender să se mixeze cu puţină zeamă din cea,  în care au fiert.
6.  Se prepară dressingul varianta 1 sau 2 din ingredientele specificate. Se face acest sos avand ca elemente principale : 1 lingură  făină si 2-3 linguri din zeama in care au fiert urzicile, ceapa verde şi usturoiul zdrobit, condimente aromate. Varianta 2 de dressing se adaugă smântână şi ouă bătute, făina, zeama de urzici, ceapa tocată, usturoiul zdrobit şi condimente aromate.
7.  Se curăţă ceapa, se taie mărunt, se pune la călit în 1 lingură ulei şi 1 lingură apă. Se lasă 2-3 minute să-şi dezvolte aroma apoi se adaugă urzicile tocate şi zeamă în care au fiert urzicile ca să fie ca un piure foarte subţire.
8.  Se adaugă dressingul pregătit. Se pune sare dacă mai este necesar şi piper se mai adaugă zeama de urzici ca piureul să fie pufos şi se amestecă pe foc cca 5 minute.
·                     Se serveşte cu mămăligă caldă. Cine doreşte poate pune peste piureul de urzici, hrean ras pe răzătoarea mică, smântână. 

Supa din urzici

 Ingrediente:
- 2kg de urzici
- 2 linguri ulei
- bulion
- o ceapa de marime medie
- 2-3 cartofi
- 500 ml supa de pui sau de legume
- sare, piper
Cum se prepara supa din urzici?
Intr-o oala mare pune putin ulei, apoi adauga ceapa tocata si o lingurita de sare. Lasa oala pe foc, amestecand din cand in cand pana in momentul in care ceapa se topeste. Adauga cartofii si o lingura-doua de bulion si las-o sa dea in clocot de cateva ori. Dupa ce a fiert pentru inca 15 minute, adauga supa de pui sau legume, amestecand foarte bine. Adauga si urzicile si lasa-le sa fiarba pentru inca 10 minute cu totul. La sfarsit, condimenteaza de sare si piper si supa de urzici este gata sa fie servita.
   
Ciorba de urzici 2

 o pungă cu urzici,
o legătură de ceapă verde,
mălai şi făină ( sau o mână de orez ),
oţet,
două ouă  şi
leuştean proaspă
Luaţi urzicile, le spălaţi şi le alegeţi de beţele rămase de pe câmp. Le opăriţi în apă clocotită şi apoi aruncaţi acea apă.
Treceţi urzicile printr-un jet de apă rece şi le puneţi la fiert. Între timp tocaţi mărunt ceapa verde. Când urzicele au fiert ( durează cam 10 minute ), strecuraţi apa de la fiertură într-un vas şi o păstraţi. Între timp puneţi ceapa la călit, cu puţină sare.
Cât timp se căleşte ceapa, luaţi urzicile şi le frecaţi bine cu două linguri de făină şi puţin mălai. Sunt reţete în care mălaiul şi făina sunt înlocuite cu o mână zdravănă de orez. Însă sunt reţete în care se folosesc toate cele trei ingrediente. Totul ţine de gust…
Vărsaţi apoi urzicile frecate peste ceapa călită, le perpeliţi 30 de secunde la foc mic şi apoi turnaţi apa în care au fost clocotite urzicile. Dacă e nevoie, completaţi cu apă proaspătă. După ce aţi făcut această operaţiune, le daţi la foc mic cam 20 de minute. În acest interval de timp turnaţi şi oţetul. Se pune după gust.

Ciulama dietetica de pui


Ingrediente
250 g carne de pui                               
un sfert de morcov
1/4 legatura patrunjel
2 lingurite de faina
1 lingurita de unt
1 lingura de smantana
sare

Carnea curatata si spalata, morcovii si patrunjelul se pun la fiert cu apa rece. In zeama rezultata, cand clocoteste, se adauga faina dizolvata si se fierbe 15 minute, amestecand mereu.
Se trage sosul pe marginea masinii de gatit, se adauga untul, smantana si bucatile de carne fiarta. Vasul cu ciulama se aseaza intr-un alt vas cu apa fiarta, pana la servire.
 Nota: se pot adauga la sos si cateva picaturi de zeama de lamaie.
    
Ciulama de pui cu mamaliguta

 Ingrediente
 carne de pui g 1300         
ulei ml 100
margarină sau unt g 100
făină g 300
morcovi g 100
ţelină rădăcină g 100
ceapă g 100
sare g 20
mămăliguţă pripită g 2000

Morcovii, ceapa şi ţelina rădăcină se curăţă, se spală şi se crestează.
Mod de preparare reteta
Carnea de pui se fierbe în apă cu sare, se spumează, se adaugă morcovii, ceapa, ţelina şi se fierbe totul în continuare, circa 30 de minute. Carnea se scoate separat, se porţionează şi se menţine la cald, în puţină supă strecurată. Făina se dizolvă în 300 ml de supă răcită, se adaugă ulei încălzit şi se amestecă bine, pentru omogenizare. Se fierbe totul circa 30 de minute, amestecând continuu, pentru a nu se forma aglomerări. Se adaugă apoi treptat supă încălzită, până se obţine consistenţa specifică pentru ciulama. Se adaugă bucăţi mici de margarină sau unt deasupra, pentru a nu se forma crustă. Carnea porţionată se scoate din supă şi se acoperă cu ciulama.
Servirea
 Preparatul se serveşte cald, cu mămăliguţă.

    Pilaf cu spanac şi stevie

Pilaful se prepară din orez cu bob rotund, mare şi recomandăm ca spanacul, stevia şi legumele să fie puse în pilaf abia după ce orezul este fiert, astfel încât acestea să nu fiarbă ci mai mult să se opărească împreună cu orezul pentru a-şi păstra intacte vitaminele şi mineralele atât de benefice organismului nostru.
Persoanele care au diabet sau cele care sunt supraponderale vor consuma pilaful cu orez  în limita dietei zilnice recomandate.
Ingrediente- pentru 2 porţii
     200g orez
     300g spanac sau  stevie sau din toate acestea împreună
     1 morcov
     1 felie  de ţelină
    2 linguri ulei
      2 fire de ceapă verde sau o ceapă foarte mică 
      1 legătură leurdă sau 2 fire de usturoi verde sau 1-2 căţei de usturoi zdrobiţi
      1 linguriţă pastă tomate sau 1 roşie decojită şi tocată
       pătrunjel  verde tocat
       hasmaţuchi tocat
       Condimente: dafin, coriandru, curry, oregano, piper negru
       sare
Mod de preparare
  Se verifică orezul dacă nu are impurităţi, se alege, se spală în 2-3 ape, se pune la fiert la foc potrivit cu apă rece ( de 4 ori volumul orezului) şi puţină sare.După cca 20 minute orezul este fiert.
Se curăţă morcovul, ţelina, se spală şi  rad pe răzătoarea mică .
 Se aleg  frunzele de spanac şi stevie, se rup codiţele, se spală în 3-4 ape şi  se scurg.
 Se taie frunzele  nu prea mărunt. dar nici să rămână codiţe.
 Se spală şi se  taie ceapa şi usturoiul.
 Atunci când orezul este fiert se adaugă legumele rase - spanacul şi stevia tocate, morcovul şi ţelina rase,  ceapa, usturoiul şi se amestecă uşor. Se mai pune puţină apă dacă este necesar pentru că adăugarea ca volum a  legumelor poate să facă necesară apă suplimentar.  Se lasă 2-3 minute să fiarbă,  ca să se opărească spanacul şi legumele. Se inchide focul.
Se pun condimentele, pătrunjelul verde tăiat mărunt, uleiul şi se amestecă uşor.
Se gustă de sare.
Se ia de pe foc , se acoperă cu un capac.
Pilaful de orez cu spanac se consumă cald sau rece.
   
Salata de primăvară

Ingrediente
1 căpăţână mare de salata verde
1 legătură spanac
1 legătură grâuşor sau untişor
1 legătură lobodă roşie
1 legătură ridichi de lună
2 -3 fire de ceapă verde tocată
2 legăruri hasmaţuchi tocat
frunze de leurdă
frunze de leuştean
frunze de măcriş
1 legătură pătrunjel verde
1 legătură mărar
Dressing aromat
2 linguri ulei de măsline presat la rece
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri apă
condimente : coriandru, chimen, cimbru, rozmarin, salvie, busuioc, tarhon
ghimbir
sare
Mod de preparare
Salata verde se desface de foi ,se spală în 3-4 ape si se scurge bine, apoi se taie sau se rup frunzele bucăţi. Unele persoane obişnuiesc să taie salata foarte mărunt dar astfel ea se va oxida foarte repede şi îşi pierde şi proprietăţile şi aspectul. 
Se aleg frunzele de spanac şi de grâuşor,, se spală în 3-4 ape.
Se spală şi se toacă, ceapa, leurda, loboda, pătrunjelul, mărarul şi hasmaţuchiul.
 Se spală şi se taie felii ridichile.
Se pun toate intr-un castron.
Se adauga dresing-ul, se amestecă uşor.
Se serveşte în salatieră şi se presară cu mărar şi patrunjel verde tăiat marunt, Se decoreaza cu ridichi şi felii de ridichi de culoare roşie, felii de roşie, morcov ras.

Piure de cartofi şi spanac

Consideraţii generale
Putem să ridicăm valoarea alimentară a unui simplu piure de cartofi adăugând spanac şi verdeţuri proaspete. Un plus de vitamine şi minerale vor fi binevenite dar vor da şi un gust exccelent tradţionalului piure de cartofi. Persoanele care postesc vor fluidiza piureul cu apa în care au fiert cartofii şi nu vor adăuga unt şi smântână.
Ingrediente pentru 1 porţie
  2 cartofi mari
  150g spanac proaspăt( 2 legături)
  1-2 fire ceapă verde
  1 linguriţă de unt ( pentru persoanele care nu postesc)
  opţional 1 linguriţă smântână
  1 lingură morcov ras pe răzătoarea mică
  mărar verde tocat
  Hasmaţuchi tocat
  Condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen,  curry, busuioc
  Sare
  Piper
Mod de preparare
        1.  Se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb cartofii în apă cu sare timp de 20 minute..
2.       Se aleg frunzele de spanac, se spală în 3-4 ape. Se pune apă la fiert şi când clocoteşte se pune spanacul să se opărească 2-3 minute. Se scurge apoi de apa în care a fiert. Se toacă mărunt.
3.       Se curăţă şi se spală o bucată de morcov şi se rade pe răzătoarea mică.

Supă de legume savuroasă preparată în 10 minute

Consideraţii generale
Nevoia de multe ori te învaţă, aşa că vă prezint acum o reţetă de supă excepţional de bună şi extrem de rapid  de preparat. Fiind mereu presaţi de timp, dorim să pregătim mâncarea bună dar în timp scurt. Secretul acestei reţete este că toate legumele inclusiv cartofii sunt rase pe răzătoarea mare şi sunt fierte rapid. Gustul este excelent, vitaminele şi sărurile minerale sunt păstrate. Cei care postesc sau realizează Terapia Ornish nu vor adăuga smântână în supă.
Ingrediente pentru 4 porţii
2 litri apă
o foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
3 cartofi mijlocii ( cca 300g)
1 morcov mijlociu
1 felie ţelină
1 pătrunjel rădăcină
1 felie de ardei gras  sau de gogoşar
1 felie mică de varză
1 ceapă mică
1 roşie mică
1 căţel usturoi
pătrunjel verde tocat
condimente aromate: pulbere de chimen, coriandru, busuioc, cimbru, tarhon, rozmarin
2 linguri smântână proaspătă
opţional 1 lingură zeamă lămâie
1 lingură ulei sau 1 linguriţă de unt
sare
ghimbir sau piper
Mod de preparare
Se pune apa la fiert cu puţină sare, o foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
Se curăţă şi se spală cartofii şi se rad pe răzătoarea mare.
Se toacă varza.
Când apa clocoteşte se pun cartofii raşi şi varza tocată şi se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic.
Se curăţă morcovul, telina şi pătrunjelul, se rad pe răzătoare.
Se taie cubuleţe felia de ardeiul gras şi ceapa .
Se curăţă de pieliţă roşia şi se taie mărunt.
După ce cartofii au fiert 5 minute se adaugă toate legumele pregătite. Se lasă să mai fiarbă 3 minute.
Supa este gata. Se pune uleiul, usturoiul tocat, condimentele aromate şi se mai lasă să stea acoperită cu capac minim 2-3 minute. Cine doreşte  poate adăuga şi zeamă de lămâie.
Se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi smântână.

Supă cu găluşte

Această reţetă se adresează  celor care iubesc prepartaele simple şi cu gust delicat. Supa cu găluşte este realizată având ca bază o supă de legume în care se vor pune găluştele atunci când legumele sunt aproape fierte. Cei care realizează Dieta Ornish sau au hipercolesteremie şi vor să se delecteze cu supa cu găluşte pot adapta uşor reţeta utilizand pentru realizarea găluştelor numai albuşul de la ou. Pentru ca să fie găluştele pufoase este necesar să batem albuşul spumă cu mixer-ul sau cu un tel sau chiar cu furculiţa,  se pune ulei sau unt în compoziţie şi apoi grişul. Nu se lasă să stea să aştepte găluştele pentru că devin tari ci se pun imediat. Se pun găluştele foarte repede una după alta în supă pentru ca să fie la fel de pufoase. Unele persoane preferă supa cu găluşte clară fără legume în acest caz se vor fierbe legumele 20 minute, se strecoară zeama printr-o sită şi în zeama respectivă se vor fierbe găluştele,apoi se vor pune condimentele. Dacă agreem supa cu tot cu legume chiar toate legumele pot rămâne în supă şi atunci după 10 minute de când au fost puse la fiert legumele se pot pune găluştele preparate .În acest caz se va continua fierberea legumeleor împreună cu găluştele. Unele persoane scot ceapa, ardeiul şi varza din această supă. alegeţi să procedaţi conform gustului personal. Legumele scose din supă pot fi servite pe un platou separat.
Se poate adăuga la final puţină zeamă de lămâie în supă deşi varianta clasică a acestei supe este cu gust dulce.
Supa cu găluşte este nutritivă, este vitaminizantă şi mineralizantă, este tolerată de copiii şi vârstnici, este indicată celor în convalescenţă şi este foarte bună.

Ingrediente
      1 morcov mijlociu
      1 pătrunjel rădăcină
      1 felie mică de ţelină
      1 ceapă mică
      1 felie de  ardei gras
     1 roşie mică
     1 felie mică de varză sau 1-2 frunze de varza
       opţional 2 cartofi de mărime medie
        1 frunză de dafin
        2 boabe ienibahar
         pătrunjel verde tocat
         condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen, nucşoară,
          sare, piper
Pentru găluşte:
         1  ou
       1 lingură ulei sau 1 linguriţă unt
          60 g griş

Mod de preparare:
1.      Se curăţă cartofii, morcovul, pătrunjelul şi ţelina de coajă şi se taie rondele, Ceapa se  curăţă şi se lasă întreagă,, felia de ardei şi de varză se pun netăiate. roşia se pune la fiert curăţată de coajă dar întreagă.
2.       Se pun la fiert legumele  în 2,5 litri apă cu puţină sare, foaia de dafin şi boabele de ienibahar. După 15 minute  legumele sunt aproape  fierte.
3.        Se fac găluştele bătând spumă albuşul de ou, apoi se adaugă gălbenuşul şi uleiul , se bate în continuare să se amestece bine, apoi se pune  grişul şi se amestecă uşor, să rămână compoziţia moale. Dacă este prea moale se mai poate pune puţin griş sau se  lasă să stea un minut şi apoi se pune cu o linguriţă udată cu apă mici găluşte în supă şi se mai lasă la fiert la foc mic până sunt găluştele fierte adică cca 10- 15 minute.
4.       Supa este gata când găluştele sunt fierte( dacă tăiem în două găluşca ea este fiartă uniform şi nu are la mijloc gris nefiert) . Se scoate apoi  din supă ardeiul, varza, roşia  şi ceapa , se mai adaugă apă dacă este prea deasă şi se mai dă un clocot.. 
5.      La sfârşit luăm supa de pe foc şi  în supa fierbinte se adaugă condimentele aromate şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se pătrundă de arome.
6.      Se serveşte supa punând în fiecare farfurie 2-3 găluşte şi   frunze de  pătrunjel verde şi ţelină tocate fin deasupra.