Retete cu hrisca

Hrișca (Fagopyrum esculentum)

 Este o specie de plante din genul Fagopyrum, familia Polygonaceae.
  Plantă ierboasă cu o înălțime de 20 – 60 cm . Cu toate că nu face parte din categoria cereale semințele ei sunt asemănătare cu cele de grâu folosindu-se si sub formă măcinată ca făină. 
 Planta provine din Asia fiind răspândită în Europa de mongoli și turci.
  Hrisca este un aliment-minune, bogat in vitamine (E, B1, B2), in proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru organic, zinc, mangan, seleniu, fier. 
 Contine un aminoacid important, lizina. Are rol antioxidant.
  Nu contine gluten si poate incloui cu succes graul. 
  Contine substante diuretice si fibre, ajuta in curele de slabire, reducand excesul de apa.
  Hrisca scade colesterolul rau din sange, contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange, oferind astfel protectie cardiovasculara, combatand fragilitatea vaselor sanguine. Ajutand la metabolizarea grasimilor si a altor substante, are efect protectiv hepatic. De asemenea, hrisca impiedica formarea litiazei biliare, imbunatateste circulatia, scade tensiunea arteriala si are o valoare energetica importanta.
   Hrisca mentine sub control glicemia si scade riscul de diabet 
 Efectele benefice pe care le are hrisca sunt datorate intr-o mare parte izoflavonoizilor, in mod deosebit rutinei. 
 Flavonoizii sunt fitonutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor datorita extinderii actiunii vitaminei C si actiunii sale de antioxidant. 
 Actiunea de scaderea a lipidelor se datoreaza in mod deosebit componentei sale, rutina, si altor flovonoizi din componenta. Acesti compusi ajuta la mentinerea sanatatii circulatiei, stopeaza coagularea exclusiva a trombocitelor. In principiu, toate aceste actiuni conduc la mentinerea unei inimi sanatoase, ferite de diverse afectiuni.
  Hrisca scade glicemia si raspunsul insulinic.
  Hrişca ține greutate sub control. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp. Fibrele insolubile nu numai ca accelereaza tranzitul intestinal (cat de rapid parcurge mancarea caile intestinale), dar reduce chiar si secretia acidul biliar (excesul acestor substante controbuie la formarea pietrelor la bila), creste senzitivitatea la insulina si scade trigliceridele (grasimile din sange). Mai mult decât atât, hrişca este un aliment recomandat de consumat în toate dietele. 

  Tratamente interne 

 

  Adjuvant in diabetul de tip I si de tip II - intr-un studiu de medicina experimentala s-a constatat ca atunci cand organismul este hranit cu faina de hrisca, glicemia scade cu 12-19%, vreme de 2-4 ore dupa administrare. "De vina" pentru aceste efecte este o substanta (chiro-inozitol) care face celulele organismului sa fie mult mai receptive la insulina. Ca atare, consumul zilnic de hrisca, mai ales cruda sau fiarta putin timp, este de natura sa ajute la stabilizarea glicemiei si la o reducere semnificativa a dozelor de insulina sau a medicatiei anti-diabetice.
  Nivel ridicat al colesterolului si al trigliceridelor - "o dieta bogata in hrisca este de natura sa tina sub control nivelul colesterolului negativ (LDL) si scade procentajul de trigliceride din sange"
  Hipertensiune - mai ales primavara si vara, este recomandat consumul de hrisca fiarta sau cruda, pentru a tine sub control tensiunea arteriala. Un principiu activ continut de hrisca, numit colina, ajuta la reducerea si la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale. 
 Accident vascular - rutina si polifenolii continuti din abundenta de hrisca sunt un puternic ajutor pentru mentinerea rezistentei si a elasticitatii vaselor de sange. Aceste substante, ingerate prin consumul zilnic de hrisca (cate 50 grame pe zi minimum), protejeaza impotriva accidentului vascular.
  Ischemie cardiaca - flavonoidele continute de hrisca previn aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace. Aceste substante stopeaza ingrosarea arterelor coronare, previn formarea trombilor, fiind recomandate si ca adjuvant in tromboflebita. Se recomanda consumul hriscai, cruda sau fiarta, precum si al painii facuta cu faina de hrisca, de macar 4 ori pe saptamana. 
 Ingrasare, obezitate - hrisca este printre alimentele de baza cele mai sarace in calorii si cu o bogatie in substante utile in reglarea greutatii, care o fac sa semene mai degraba cu un medicament pentru silueta, decat cu un simplu produs al campului. Hrisca este bogata in fibre alimentare insolubile, in lizina (un aminoacid esential), in magneziu, in cupru organic, in vitamine din complexul B. De asemenea, contine substante cu efect diuretic, care reduc excesul de apa din corp. Boabele de hrisca fierte si amestecate cu legume (morcov, telina, rosii, ardei) sunt printre putinele alimente care pot fi consumate si seara, putand fi mancate in cantitati mari si dand o senzatie de satietate care taie elanul gurmand al "mancaciosilor nocturni" (care sunt cei mai expusi la obezitate). 
  Hepatita la alcoolici - colina, o substanta continuta din abundenta in boabele de hrisca, este un excelent tonic hepatic, care ajuta ficatul sa se regenereze si sa se "curete", dupa excesele de alcool si/sau de alimente cu toxicitate ridicata. 
  Epistaxis (sangerari nazale), fragilitate vasculara - mai multe observatii experimentale atesta faptul ca principiile active din acest aliment intaresc si redau elasticitatea vaselor de sange. Mai mult, substante cum ar fi rutina (o flavonoida), lizina (un aminoacid), vitaminele din complexul B pe care boabele acestei plante le contin ajuta la intarirea peretilor vaselor de sange. Se recomanda cure cu o durata de 3 luni, timp in care se consuma cate 50 g pe zi de hrisca, care este printre putinele alimente sau chiar plante medicinale care au acest efect benefic asupra vaselor de sange.
  Alergie la gluten - se recomanda hrisca in toate formele, deoarece acest aliment, desi are calitati nutritive foarte apropiate de cele ale graului, nu contine gluten si ca atare nu provoaca reactii alergice la cei sensibili fata de aceasta substanta. Mai mult, se pare ca hrisca reduce sensibilitatea alergica generala. 
 Imbatranire - un studiu japonez facut in 1996, sub conducerea dr. Mitsuru Watanabe, a pus in evidenta faptul ca hrisca are o combinatie unica de substante cu efect antioxidant, care protejeaza celulele de degradare si imbatranire. Cea mai bogata in substante cu efect antioxidant este coaja boabelor de hrisca, care protejeaza mai ales sistemul nervos si cel cardiovascular de imbatranirea prematura. 
  Magneziu - o portie de 120 g de hrisca are suficient magneziu cat sa acopere necesarul unei zile intregi. In cazul deficitului acestui mineral, se recomanda o cura de 30 de zile, timp in care sa se consume hrisca la fiecare mic dejun si cina, minimum 150 g zilnic. 
 Vitamina P - este foarte importanta in mentinerea rezistentei vaselor capilare, in prevenirea gastritei si a ulcerului gastro-duodenal. 
 Hrisca, alaturi de tomate si de drojdia de bere, este printre alimentele cele mai bogate in aceasta vitamina.

  PRECAUTII SI CONTRAINDICATII 

 Hrisca face parte dintre produsele alimentare pentru care nu exista contraindicatii.
  In literatura de specialitate nu exista nici macar un caz de alergie la hrisca, care se numara, totodata, si printre alimentele cele mai digerabile. 
 Ca precautii, se recomanda ca la inceput - pana va obisnuiti cu gustul si cu consistenta sa - sa consumati cantitati mici de hrisca, gatite cat mai divers.
  Unele persoane nu pot tolera hrisca preparata dulce, ca mic dejun, producandu-le o usoara greata. Este bine ca in acest caz sa nu mai consumati vreme de cateva saptamani acest aliment si apoi sa il gatiti doar sarat. 

 Cum gatim hrisca? 

   Cu legume in aceeasi maniera in care gatim de obicei pilaful de orez. Semințele de hrișcă pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente, în salată sau pot fi măcinate și folosite în numeroase combinații, precum făina de grâu. Inainte ca orezul sa fie raspandit prin exportarea sa din zonele mai calde in intreaga Europa, hrisca era principalul ingredient pentru pilafuri, pentru sarmale, pentru budinci etc. 
 Asadar, pentru a intelege cum poate fi gatita hrisca, putem sa ne raportam la bucataria de acum un secol si sa o privim ca pe un stramos si, totodata, ca pe un substitut, mult mai sanatos, al orezului. Ce-i drept, multi se impaca greu cu gustul mai aromat al boabelor de hrisca, dar cu timpul, este posibil ca acest aliment sa va placa mai mult decat v-ati putea astepta. 
 Hrisca inmuiata 
 Boabele de hrisca se pun la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata (10-12 ore), dupa care se scurg. Amestecate cu suc de fructe, iaurt sau lapte, pot fi consumate, la fel ca fulgii de cereale intregrale, la micul dejun. De regula, boabele de hrisca se consuma impreuna cu fructe uscate (stafide, smochine, curmale), cu seminte (de floarea-soarelui, de susan, de dovleac), eventual indulcite cu miere dupa gust.
  Fiertura 
 Inainte de a fi preparata, hrisca se spala si se pune la inmuiat vreme de 1-2 ore. Se fierbe apoi la foc de intensitate medie o parte de hrisca la doua parti de apa, pana cand boabele devin foarte moi. Durata de fierbere este de circa 20 de minute. Dupa racire, hrisca se asezoneaza cu zarzavat taiat marunt, cu ulei, sare si condimente dupa gust. 
 Fiarta, hrisca poate fi introdusa in salatele de cruditati, alaturi de morcov, de salata verde, de varza, de sfecla rosie etc. 
  Hrisca fiarta in lapte, la care se adauga miere si scortisoara, se numeste "kasa", si este un mic dejun traditional ucrainean. 
 Faina din hrisca 
  Se obtine prin macinarea boabelor de hrisca si este mai inchisa la culoare decat cea de grau. Se gaseste in magazinele naturiste, fiind un ingredient pentru paine (se face din 80% grau si 20% hrisca) si pentru diferite produse de patiserie. 

   Retete culinare 

 1. Boabele de hrișcă amestecate cu lapte/iaurt constituie o rețetă naturistă foarte bună pentru tratarea diabetului zaharat tip II. 
  Ingrediente:
  Hrișcă – se găsește la magazinele naturiste și în supermarket-uri
  Lapte sau iaurt 
  o cană și 0 lingură 
 Preparare:
  – Se pune în cană 1 lingură de boabe de hrișcă 
 – Se adaugă 3-4 linguri de lapte sau iaurt, peste boabele de hrișcă 
 – Opțional, dacă doriți să fie mai dulce, se poate adăuga o pastilă de îndulcitor artificial (zaharină. ștevia, etc), oricum hrișca are un gust ușor dulceag. 
 – Acest amestec se prepară seara înainte de culcare și se lasă la loc călduros, la temperatura camerei până dimineața. 
 – Amestecul se mănâncă dimineața pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de micul dejun.
  – Durata tratamentului este de 30-40 de zile, după care se face o pauză de 10-15 zile, apoi se poate relua. 

 Cum se Fierbe Hrisca 
 Ingredientr pentru 4-5 portii: 
 - 1 pahar hrisca; 
 - 2 pahare apa; 
 - 1 lingurita sare;
  - Pahar de 300 ml. 
  Preparare:
  Respectati intotdeauna raportul cereala uscata / apa de 1: 2 atunci cand fierbeti hrisca. 
 Spalati bine hrisca in 2-3 ape, indepartati impuritatile ce se ridica la suprafata apei si lasati la scurs. Puneti la fiert apa cu sare. Adaugati hrisca cand apa clocoteste, amestecati si asteptati pana ce incepe sa fiarba din nou. Reduceti focul la minim, acoperiti vasul si lasati sa fiarba incet 15- 20 min, timp in care nu amestecati deloc. 
  Verificati daca hrisca a absorbit toata apa in care a fiert: adanciti o lingura in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul vasului; -daca nu mai este apa, hrisca este facuta; 
 retrageti vasul de pe foc, acoperiti-l cu un capac si lasati in asteptare 10 min pentru ca hrisca sa “ infloreasca “ si sa se patrunda bine;
  -daca mai este apa, continuati fierberea inca cateva minute, cu vasul acoperit, fara sa amestecati. Dupa 2-3 min faceti inca o verificare. 
  Folositi dupa cum cere reteta. De felul cum se fierbe hrisca depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea.

  Ghiveci de legume cu hrisca
  Ingrediente:
  1 cana boabe de hrisca inmuiate, 
  1 telina mica,
  2 morcovi,
  2 dovlecei,
  500g fasole verde sau galbena,
  2 rosii,
  4 ardei kapia,
  1 vanata,
  marar, patrunjel, sare, piper, ulei.
  Mod de preparare:
  Se pune hrisca la inmuiat si se schimba apa cat mai des (isi tripleaza volumul), se curata vanata si se taie in felii lungi care se sareaza si se lasa la scurs.
  Se curata si se taie in cuburi mai mari telina si morcovii si se inabuse in putin ulei. Cand incep sa se inmoaie se adauga ardeii taiati fideluta, fasolea taiata si acoperiti pentru a se inabusi in sucul propriu. Daca e nevoie adaugati doar putina apa.
  Spalati bine bucatile de vanata, stoarceti-le in mana si adaugati-le in mancare.
  Catre sfarsit puneti rosiile taiate in cubulete mici si dovleceii. Daca nu au suficienta umiditate, adaugati apa.
  Cand toate legumele sunt moi, gustati pentru a vedea daca are sare suficienta si tot acum adaugati si piperul si hrisca bine scursa de apa.
  Dupa cateva minute luati de pe foc si adaugati verdeata tocata marunt.

  Tocanita cu hrisca:
  Ingrediente: 
 - 200 gr de hrişcă;
  - 200 gr de piept de pui; 
 - 1 ardei gras; 
  - 1 ceapă mare; 
 - 100 gr de ciuperci proaspete; 
 - 1 morcov; 
 - 2 roşii; 
  - cimbru; 
 - dafin; 
 - piper; 
  - o nuca de unt; 
 - ulei de măsline.
  Preparare: 
 Dupa ce alegeti hrisca si o clatiti in cateva ape o scurgeti si o puteti rumeni putin la tigaie inainte de a o pune la fiert (capata un gust delicios). La o masura de hrisca se pun doua masuri de apa si putina sare. Se fierbe mai mult de o jumatate de ora, pana absoarbe toata apa. 
 Adaugati putin unt dupa ce a fiert pentru un plus de savoare. 
  Caliti ceapa cu ulei de masline; adaugati morcov dat pe razatoare si ardei gras tocat marunt, apoi rosii tocate marunt, sare, piper si cateva frunze de dafin. Dupa 10 minute de fierbere adugati piept de pui taiat cubulete si ciuperci si lasati la fiert inca 20 minute.
  Inainte de a inchide focul adaugati hrisca prefiarta si amestecati usor.
  Lasati cratita pe aragaz cateva minute ca sa se intrepatrunda gusturile.
  Decorati cu cimbru.

  Paste din faina de hrisca
 Ingrediente:
 - 350 gr faina 00;
 - 150 gr faina de hrisca;
 - 5 oua;
 - 4 linguri ulei masline;
 - 1 lingurita sare
 Preparare:
  Se amesteca toate ingredientele si se framanta aproximativ 15 minute.
 Se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa 30 minute.
Se impartit aluatul in alte cateva bilute mai mici se aplatizeaza si se trec prin masina de paste de 3 ori la numarul 1 apoi de 2 ori la 4, 1 data la 7 si 1 data la 9.
 Se lasa foile pe masa infainata sa se usuce puin, cam 30 minute dupa care se taie in forma de tagliatelle.

 Sarmale crude (reteta 1) 
Ingrediente:
 - o ceaşcă de nuci mărunţite
 - o ceaşcă de hrişcă germinată sau înmuiată 24 h (sau orice alte cereale încolţite);
 - 1-2 morcovi; 
 - praz sau ceapă (eu folosesc ceapă roşie că mi se pare mie că arată amestecul mai apetisant); 
 - pătrunjel verde, cimbru, piper
 - condimentele le puneţi cel mai bine după propriul gust;
 - frunze de varză murată, cărora li se îndepărtează nervură principală.
 În această primă variantă, am mărunţit nucile cu cuţitul, iar morcovii i-am dat pe răzătoare.
 Se amestecă bine toate ingredientele şi se împachetează sărmăluţele în modul obişnuit.
 Sărmăluţele se pot servi pe un sos de roşii şi ardei (roşiile şi ardeii roşii se dau pe răzătoare şi se amestecă cu o lingură de ulei şi nervurile de la varză murată tăiate mărunt) sau pe frunze de salată sau pur şi simplu pe un strat de varză murată tăiată fin şi amestecată cu puţin ulei. Se dau nucile şi hrişca încolţită prin maşina de tocat nuci. Dacă ingredientele sunt date prin maşina de tocat, toată compoziţia devine mai omogenă şi se împachetează sarmalele mai uşor. Ce ziceţi, vă puteţi şi voi imagina, că se poate mânca aşa ceva ca fel principal?

  Sarmale fara foc (reteta 2)
  Ingrediente: 
- 100 g hrisca 
- 100g nuca 
- 50 g morcov
- 10 g ceapa 
- 10 g patrunjel 
- 10 frunze mari de varza murata 
- 500 g rosii 
- 1 lingurita rasa nucsoara 
- cimbru 
- sare, piper 
- 3-4 linguri ulei presat la rece
 Preparare:
 - Hrisca si nuca se lasa peste noapte la inmuiat in multa apa. A doua zi se scurg.
 - Varza se lasa 30-60 minute in apa (la desarat), in functie de cat de sarata o vrem. 
 - Nuca, ceapa si patrunjelul se toaca marunt, iar morcovul se da pe razatoarea mica. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, cimbru. 
 - Taiati frunzele de varza in 2, decupand nervurile.
 - Intr-un capat al frunzei puneti o lingura cu varf din compozitie si indoiti coltul spre interior. Aduceti si marginile pe interior, apoi rulati strans pana se termina frunza.
 - Faceti o salata din rosiile date pe razatoare, nervurile de la varza tocate si ulei. 
 - Puneti sarmalele intr-o cratita si turnati peste ele salata . 
- Serviti imediat.
  Se pastreaza la frigider, insa nu pt multe zile.
 Aceste sarmale sunt mult mai sanatoase si nutritive decat sarmalele gatite pe foc. Isi pastreaza proprietatile iar gustul lor va va surprinde: seamana mult cu cele gatite insa nuca si uleiul presat la rece le da o savoare aparte.